Pagina's

maandag 26 maart 2012

Verbeter het handschrift van uw kind.

Veel ouders klagen over het handschrift van hun kind. Het is slecht leesbaar door onduidelijke letters, die slecht van elkaar te onderscheiden zijn, over het papier lijken te dansen en variƫren in grootte.In deze Nieuwsbrief wil ik u in 4 stappen laten zien hoe u zelf kunt bijdragen aan de verbetering van het handschrift van uw kind.

Stap 1. Schrijfhouding.
Voor een goede schrijfhouding moet uw kind:
·         een stoel met voldoende rugsteun hebben.
·         goed in de stoel gaan zitten, helemaal achteraan en niet aan het begin.
·         ingeklemd tussen de stoel en de tafel zitten.
·         de grond met de voeten kunnen raken, ze mogen niet slingeren.
·         de schouders horizontaal houden en ze moeten evenwijdig met het tafelblad lopen.
·         de afstand tussen het papier en de ogen niet minder dan 30 cm hebben.
·         aan een tafel zitten die niet te hoog en niet te laag is. Als uw kind de ellebogen en onderarmen op tafel kan leggen zonder hierbij van houding te moeten veranderen, zit het goed.
Stap 2. Pen greep.
Om ontspannen te kunnen schrijven is het belangrijk dat uw kind de juiste pen greep heeft.
·       De pen moet op de middelvinger rusten en de duim en wijsvinger zijn alleen nog maar nodig om de pen op de middelvinger te houden en de vereiste kleine bewegingen en bijsturingen uit te voeren. De wijsvinger en de duim raken elkaar, afhankelijk van de dikte van de penschacht bijna of net. Ze staan dus tegenover elkaar.
Pengreep voorbeeld
Stap 3. Materiaal.
Ieder kind heeft een voorkeur voor materiaal waar het fijn mee schrijft. Op school wordt vaak een pen voorgeschreven, maar dit hoeft niet de juiste pen voor uw kind te zijn. Wanneer uw kind bijvoorbeeld op zijn mooist schrijft in een klein handschrift is een stabilo pen met dikke punt funest voor het handschrift. Met deze pen is het onmogelijk de letters duidelijk leesbaar te schrijven.
Hoe kies je de juiste pen?
Laat je kind een zin schrijven met verschillende pennen. Bekijk samen met uw kind welke zin het mooist geschreven is. Bespreek ook welke pen het prettigst schrijft.
Er zijn vele soorten pennen, met verschillende dikte van punt, van penschacht. Pennen met verschillende drukkracht, een balpen vraagt andere beheersing dan een fineliner of vulpen. Maar ook pennen waarvan de penschacht stroef of glad is.
Begin met vijf verschillende pennen en probeer uit te vinden welke het prettigst is. Is een rubberen schacht prettiger dan die van plastic of metaal, ga dan verder zoeken naar een pen met een rubberen penschacht. Is een balpen prettiger dan een vulpen. Zoek vervolgens naar een balpen met rubberen schacht enz.

Stap 4. Bewustzijn vergroten.
Dit is de laatste en belangrijkste stap.

Op school krijgt uw kind aangeleerd hoe het de letters mooi en duidelijk op moet schrijven. In een schrijfmethode wordt regelmatig een bladzijde zo mooi mogelijk geschreven. Als het blad er verzorgd uitziet wordt er een mooie krul of sticker bij geplaatst. Vervolgens worden er weer andere vakken aangeboden.

Schrijven is echter iets wat voortdurend aan de orde komt. Bij elke opdracht die uw kind moet maken, met uitzondering van werk op de computer, moet het schrijven. De schrijfles zal daarom de gehele dag op de achtergrond aanwezig moeten zijn.

Uw kind moet zelf in staat zijn het eigen schrijfwerk te beoordelen. Dit kan een kind al vanaf het moment dat het letters leert schrijven.
Enkele voorbeelden zijn:
Bekijk verschillende geschreven letters, welke letter vindt uw kind het mooist en waarom?
Bekijk verschillende geschreven woorden, welk woord vindt uw kind het mooist en waarom?
Vragen die u kunt stellen als uw kind niet weet waar het op moet letten zijn:
·         Zijn alle letters gesloten die gesloten moeten zijn bijv. :g, d, a, o
·         Zijn alle pootjes en bogen duidelijk bij bijv.: u, uu, w, n, m,
·         Zijn de lussen open bij bijv.: e, g, f, l
Leer uw kind steeds kritisch naar het eigen werk te kijken, maar benadruk de positieve dingen. Vaak kan een kind al snel zelf aangeven waarom een letter of woord anders zou moeten.

Ik heb in mijn praktijk vele kinderen gezien die uiteindelijk zonder bijsturing hun eigen schrijfwerk bekeken en wijzigingen aanbrachten. Ze waren zich bewust geworden van hun eigen schrijfgedrag en gingen zichtbaar vooruit.

Bij schrijven geldt de uitspraak; Help mij het zelf te doen, als geen ander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten