Pagina's

dinsdag 10 april 2012

Lezen met uw kind.

In mijn praktijk behandel ik veel kinderen met een leesachterstand. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een kind een leesachterstand kan hebben. Daar ga ik het vandaag niet over hebben. Vandaag wil ik u als ouders laten zien wat u kunt doen om het leesplezier van uw kind te vergroten.

1. Voorlezen.
Al vanaf zeer jonge leeftijd kunt u uw kind voorlezen. Een mooi moment is voor het slapen gaan. Uw kind kan zich ontspannen en de overgang van de drukke dag naar het slapen zal soepeler verlopen.
U zult merken dat uw kind moeite zal hebben met luisteren en stilzitten, maar wanneer het er gewend aan raakt zal het steeds beter gaan. Begin met simpele boekjes waar plaatjes benoemd worden. Als u merkt dat uw kind meer aan kan kunt u de meer verhalende boekjes pakken als Dikkie Dik. Kijk steeds naar de interesse van uw kind en sluit daarbij aan.

Wanneer u begint met het voorlezen van uw jonge kind houdt u het kort. Verleng de tijd die u voorleest tot uiteindelijk minimaal 15 minuten per dag (zolang uw kind dit volhoudt).
Voorlezen is niet alleen voor de allerkleinsten belangrijk.
Houd het voorlezen vol t/m groep 8.

Waarom is voorlezen belangrijk?
  • Uw kind werkt aan de taalontwikkeling.
  • Uw kind breidt de woordenschat uit.
  • Uw kind leert zich verplaatsen in personages.
  • Uw kind leert dat boeken leuk zijn.
2. Samen lezen.
Wanneer uw kind zelf leert lezen is het belangrijk samen te oefenen. Dit doet u naast het voorlezen. Laat uw kind zelf een boek uitkiezen, passend bij de interesse en het niveau dat uw kind heeft. Kies een boek dat 1 avi niveau hoger ligt dan het niveau dat uw kind heeft. Wanneer een boek toch niet leuk blijkt te zijn, stop er dan mee en kies een ander boek uit.

Hoe kunt u het samen oefenen leuk maken?
  • Lees om en om. U kunt een woord/zin lezen, vervolgens leest uw kind een woord/zin. Wanneer uw kind al beter leest kunt u om en om een bladzijde lezen. Op deze manier gaat u sneller door het boekje heen. Dit geeft uw kind eerder een succes ervaring.
  • Houd goed in de gaten dat het leuk moet blijven voor uw kind. Begin met korte oefensessies en bouw ze uit tot 10 minuten.
  • Maak een boekenlijst voor uw kind waar het in kan vullen wat er gelezen is.
3. Leessfeer in huis.
  • Zien lezen, doet lezen.
  • Laat uw emoties zien wanneer u leest, laat merken dat u het leuk, interessant, ontroerend, prettig vindt. Dit kan ook bij het lezen van een tijdschrift of krant.
  • Maak er een gewoonte van regelmatig met uw kind naar de bibliotheek te gaan. Laat uw kind de boeken uitkiezen.
 4. Wat te lezen?
Het maakt niet uit wat uw kind leest, als het maar leest.
Begin bij de interesse van uw kind, bijvoorbeeld de Donald Duck. Zoek van daaruit naar meer mogelijkheden.

Via deze link kunt u gemakkelijk boeken zoeken op titel, moeilijkheid en onderwerp.
Leesplein

Heel veel leesplezier!

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen.

Anke Tragter




Geen opmerkingen:

Een reactie posten