Inmiddels heeft RT Lochem zich verder ontwikkeld en is het een praktijk geworden waar ik naast RT ook ondersteuning bied als Kindercoach en Kindertolk.
Vanuit deze drie invalshoeken ben ik in staat creatief en passend vaardigheden te leren aan kinderen en hun ouders.
Een probleem kan een andere oorzaak hebben dan ouders of leerkrachten in eerste instantie denken.
- Nina kwam bij me in de praktijk, ze scoorde steeds onvoldoende op school, terwijl ze alles in huis had om het goed te kunnen doen. Aan het leren hebben we niets hoeven doen. Het was haar zelfbeeld dat nog niet klopte. Toen dit op orde was ging het steeds beter met haar op school en groeide haar eigenwaarde nog meer.
- Mees kwam in mijn praktijk voor zijn faalangst en onzekerheid. Hij kwam samen met zijn moeder. Bij binnenkomst viel me op hoe zijn moeder zich gedroeg; ze had afhangende schouders, sprak onzeker en verontschuldigde zich steeds. Ik ben met deze moeder aan de slag gegaan. Haar zoon spiegelde haar gedrag. Als Kindertolk heb ik haar laten zien waar haar gedrag vandaan kwam en wat het voor een uitwerking had op haar zoon. Samen hebben we er aan gewerkt dat moeder meer vertrouwen zou gaan krijgen. Het mooie was dat toen het met moeder beter ging, haar zoon zich ook anders ging gedragen.
- Marleen kwam in mijn praktijk met problemen bij begrijpend lezen en redactiesommen. Na onderzoek kwam naar voren dat dit meisje een zeer sterk ontwikkelde linker hersenhelft had. Ze was zeer talig en had lang kunnen verbloemen dat de rechterhersenhelft minder ontwikkelt was. De linker/talige kant nam steeds meer over en de rechter kant werd steeds minder actief. Door oefeningen heeft ze haar rechter hersenhelft kunnen activeren en prikkelen. Daardoor verbeterde haar ruimtelijke en visuele kant en haar voorstellingsvermogen nam toe. Zo kreeg ze de juiste balans om met begrijpend lezen en redactiesommen aan de slag te kunnen gaan.
- Tom kwam in mijn praktijk omdat hij agressief gedrag vertoonde op school. Hij zat vol met boosheid en frustratie. Weigerde zelfs naar school te gaan 's ochtends. Het liep zo hoog op dat de leerkrachten hem naar binnen moesten begeleiden omdat het anders niet ging. School stak veel tijd in deze jongen. Na schooltijd werden vele gesprekjes met hem gevoerd maar niemand vroeg aan de jongen wat hìj vond of dacht. Hij kreeg steeds weer te horen wat er niet goed ging en dat het moest stoppen. Ik vroeg de jongen een tekening te maken van de klas. Er kwam naar voren dat hij heel veel vriendjes had. Hij straalde toen hij erover vertelde. Eén kind had hij zo ver weg mogelijk getekend. Dit kind maakte hem zo agressief en boos. Dit kind zorgde ervoor dat hij niet meer naar school wilde. School wist dat ze veel overhoop lagen en wilde daarom wekelijkse gesprekken tussen de jongens. Maar Tom wilde echter afstand van hem. De gesprekken verergerden het probleem alleen maar.Toen we mogelijkheden creëerden voor die afstand was het probleem verholpen.
Het is steeds weer een puzzel die een eigen oplossing nodig heeft.
Maakt u zich zorgen over uw kind?
Zijn het zorgen die steeds weer ter sprake komen als u met uw partner praat of met een vriend/vriendin?
Sommige zorgen lijken lastig op te lossen maar hebben een andere frisse blik nodig.
Heeft u een vraag en wilt u weten wat ik voor u of uw kind kan betekenen?
Druk dan op onderstaande link:
Ik wil meer weten.
Anke Tragter
* de namen van de kinderen zijn gefingeerd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten