Deze hoge eisen worden ook steeds meer zichtbaar op de school waar uw kind het grootste gedeelte van zijn jeugd doorbrengt.
Ondanks dat kinderen met een natuurlijk zelfvertrouwen worden geboren, ontwikkelen sommige kinderen faalangst.
Kinderen met faalangst hebben hoge verwachtingen van zichzelf. Ze denken niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van een ander. Ze hebben het gevoel dat ze geen fouten mogen maken, dat ze perfect moeten zijn.
Wanneer kinderen een onrealistisch zelfbeeld hebben, het gevoel hebben steeds weer te falen, kan een gevoel van mislukking zich manifesteren.
Faalangstige kinderen kunnen dingen uit de weg gaan of lichamelijke klachten krijgen als buikpijn, slaapproblemen en hoofdpijn.
Wat kunt u doen om uw kind te helpen?
- Neem uw kind serieus en erken dat het moeilijk is.
- Blijf positief.
- Bespreek de gedachtegang van uw kind en bespreek of de gedachten kloppen. ("Iedereen is beter dan ik!" "Ik ben de enige die moeite heeft met die spreekbeurt!" is dat echt zo? )
- Leer uw kind dat iedereen angstig kan zijn op bepaalde momenten. Angst kan stimuleren om door te zetten en iets te leren wat je eerst nog niet kon.
- Daag uw kind uit iets te doen wat nog best eng is en blijf het stimuleren.
- Geef gepaste complimenten.
- Is de uitdaging nog te groot, neem dan kleine stapjes.
- Laat uw kind weten wat het allemaal al kan. Er zijn vast spannende momenten geweest waarbij het goed ging. Laat uw kind zien dat het ook goed kan gaan.
Heeft u behoefte aan professionele begeleiding neem dan contact met me op.
Anke Tragter
Geen opmerkingen:
Een reactie posten