Pagina's

maandag 18 november 2013

Sinterklaas.

Sinterklaas is weer in Nederland.
Dit brengt voor veel kinderen maar ook voor hun ouders een heleboel onrust met zich mee.

Hoe kun je de Sint periode beleven zoals deze bedoeld is; als een gezellig familiefeest?

Een paar tips.

1. Wat betekent Sinterklaas voor uw gezin?
De basis voor een fijne periode is een helder beeld voor uw gezin. Wat verwacht uw gezin? Op welke wijze wilt u met uw kinderen invulling geven aan het Sinterklaasfeest. Wat hoort daarbij?

2. Maak keuzes.
Sinterklaas wordt op school gevierd maar ook op verschillende clubs en misschien ook wel bij uw werkgever. Het kan gebeuren dat u uw kind van het ene feest naar het andere aan het slepen bent. Bedenk of dit is wat u wilt. Misschien kunt u een keuze maken. Voor veel kinderen brengen al die verschillende feesten alleen maar onrust en onduidelijkheid. Waar wilt u graag bij zijn? Welk feest heeft meerwaarde voor uw kind?

3.Wees duidelijk en consequent.
Maak uw kind duidelijk wanneer er een schoen gezet mag worden, bijvoorbeeld op zaterdagavond.
Houd u hier aan. Dit geeft uw kind duidelijkheid en houvast.

4. Bewaar de rust.
Dompel uw kinderen niet te veel onder in de Sinterklaasprogramma's, boeken, speelgoed, films en spelletjes. Kinderen zijn vooral in deze periode gebaat bij rust en regelmaat. Elke dag het Sinterklaasjournaal kan voor veel kinderen al heftig zijn. Kijk goed naar uw kind, wordt het te veel, schroef dan wat terug.

5. Gedichten en surprises op school.
In de hogere groepen moeten kinderen een surprise maken met gedicht. Het is de bedoeling dat uw kind dit doet met een beetje begeleiding van u. Begin ruim op tijd met het maken van een surprise en laat uw kind het voortouw nemen. Het is niet de bedoeling dat u zich in het zweet staat te werken. Het maken van een surprise is een goed leermoment voor uw kind. Het leert plannen, creatief zijn en het leert zich in te leven in een ander. Het is voor veel kinderen echter een grote en moeilijke opdracht. Geef uw kind dus de tijd en neem de tijd.

6. Laat u niet meeslepen in de gekte van een ander.
Wanneer u denkt alles onder controle te hebben en met rust in uw hoofd op 5 december afstevent, houd dan vol. Laat u niet meeslepen in de onrust van een ander. Komen mensen met onverwachte leuke ideeën om ook wat aan Sinterklaas te gaan doen? Neem punt twee dan even door voor u te vroeg "ja!" roept.

Heel veel plezier.
Mocht u nog wat meer tips nodig hebben, schroom niet en bel of mail gerust.

Anke Tragter
  




maandag 4 november 2013

Mijn kind heeft last van faalangst.

In onze maatschappij worden hoge eisen gesteld.
Deze hoge eisen worden ook steeds meer zichtbaar op de school waar uw kind het grootste gedeelte van zijn jeugd doorbrengt.

Ondanks dat kinderen met een natuurlijk zelfvertrouwen worden geboren, ontwikkelen sommige kinderen faalangst.

Kinderen met faalangst hebben hoge verwachtingen van zichzelf. Ze denken niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van een ander. Ze hebben het gevoel dat ze geen fouten mogen maken, dat ze perfect moeten zijn.

Wanneer kinderen een onrealistisch zelfbeeld hebben, het gevoel hebben steeds weer te falen, kan een gevoel van mislukking zich manifesteren.

Faalangstige kinderen kunnen dingen uit de weg gaan of lichamelijke klachten krijgen als buikpijn, slaapproblemen en hoofdpijn.

Wat kunt u doen om uw kind te helpen?
  1. Neem uw kind serieus en erken dat het moeilijk is.
  2. Blijf positief.
  3. Bespreek de gedachtegang van uw kind en bespreek of de gedachten kloppen. ("Iedereen is beter dan ik!"  "Ik ben de enige die moeite heeft met die spreekbeurt!" is dat echt zo? )
  4. Leer uw kind dat iedereen angstig kan zijn op bepaalde momenten. Angst kan stimuleren om door  te zetten en iets te leren wat je eerst nog niet kon.
  5. Daag uw kind uit iets te doen wat nog best eng is en blijf het stimuleren.
  6. Geef gepaste complimenten.
  7. Is de uitdaging nog te groot, neem dan kleine stapjes.
  8. Laat uw kind weten wat het allemaal al kan. Er zijn vast spannende momenten geweest waarbij het goed ging. Laat uw kind zien dat het ook goed kan gaan.
Bovenstaande punten leren uw kind de negatieve angstige gedachten over het eigen functioneren om te zetten in positieve. Een positief zelfbeeld geeft meer zelfvertrouwen, meer zelfvertrouwen zal deuren openen die eerst nog gesloten bleven.

Heeft u behoefte aan professionele begeleiding neem dan contact met me op.

Anke Tragter