Pagina's

dinsdag 20 november 2012

Mijn kind scoort onvoldoende.

In 2006 startte ik mijn praktijk als Remedial Teacher. Sinds die tijd heb ik veel kinderen en ouders verder geholpen. De kinderen hielp ik door hen vaardigheden aan te leren zodat ze weer zelfstandig verder konden gaan. De ouders heb ik vooral een luisterend oor geboden en hen tips en advies gegeven.

Er zijn zo veel verschillende kinderen en ouders in de praktijk geweest. Eén ding hadden ze echter gemeen; veel ouders liepen al jaren met hun zorgen rond, waren met sussende woorden gerustgesteld op school. Uiteindelijk kwamen ze in mijn praktijk terecht, op zoek naar ondersteuning voor hun kind. De zorgen die deze ouders al jaren hadden bleken steeds gegrond. Hun kinderen scoorden op één of meerdere vakgebieden herhaaldelijk D of E scores, maar er werd te weinig aan gedaan.

De komende periode worden op veel scholen de rapporten meegegeven en gesprekken met ouders gevoerd. Ik wil bezorgde ouders graag wat informatie geven waarmee u gericht vragen kunt stellen aan de leerkracht  en/of IB'er (Intern Begeleider).

Zijn uw zorgen gegrond?
Wanneer uw kind voor een toets van het Cito een D of E score haalt, moet er bij de leerkracht en bij de IB'er een alarmbel gaan rinkelen.

Vraag naar de toets analyse.
De toets moet geanalyseerd worden. Er zal in kaart gebracht moeten worden hoe het komt dat uw kind een onvoldoende heeft gehaald. Wanneer dit helder is kan er namelijk hulp geboden worden. Veel kinderen maken in bijvoorbeeld de rekentoets van het Cito steeds dezelfde soort fouten, alle vragen met de klok veroorzaken problemen, geldsommen zijn moeilijk. Wanneer een leerkracht dit weet kan er direct ondersteuning geboden worden. Op die manier worden de zwakke punten direct aangepakt en kan uw kind bij de volgende toets periode een voldoende scoren.
Wanneer er geen analyse wordt gemaakt kan er geen adequate hulp geboden worden en zal de achterstand steeds verder oplopen.
Kinderen scoren daardoor toets na toets onvoldoende en zullen zich steeds meer onzeker gaan voelen.

Vraag naar plan van aanpak?
Vraag de leerkracht wat hij/zij  gaat doen om de achterstand weg te werken. Welke extra ondersteuning zal uw kind krijgen? Hoelang en wanneer zal die ondersteuning plaatsvinden. Is de ondersteuning individueel of in een klein groepje? Zijn er onderdelen die u thuis kunt oppakken?

Zorg dat u op de hoogte gehouden wordt.
Heeft u duidelijke afspraken kunnen maken? Maak dan ook steeds een afspraak om de voortgang te bespreken. Bij grote problemen is het heel normaal om tweewekelijks contact te onderhouden totdat beide partijen van mening zijn dat het minder frequent kan. Zijn de problemen minder groot of heeft de leerkracht tijd nodig om beoogde resultaten te bereiken, maak dan elke zes weken een afspraak.
Wees helder naar elkaar.

Wanneer er op de bovenstaande manier gewerkt wordt heeft de afname van de toets van het Cito veel goeds gebracht.

Uw kind heeft een sprong kunnen maken in zijn ontwikkeling.

Een achterstand is op tijd gesignaleerd, aangepakt en weggewerkt.

Wilt u graag persoonlijk advies?
Neem gerust contact met me op.

Anke Tragter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten