Pagina's

woensdag 25 november 2015

Uit de praktijk van het Kindertolken: Eetproblemen

Een voorbeeld uit de praktijk van het Kindertolken: Eetproblemen.


Een moeder kwam voor Jaap die slecht eet, ze maakt zich zorgen. 
Hij is erg mager en moeder probeert van alles om hem wat te laten eten. Als Jaap iets eet dan kauwt hij heel lang op elk stukje.
Bij de vertaling vroeg ik moeder hoe zij zich 'voedt' zowel geestelijk als lichamelijk en moeder voelde hem gelijk binnen komen. 
Ze zorgt slecht voor zichzelf, en heeft geen leuke dingen voor zichzelf of ter ontspanning. Ook vroeg ik moeder of zij lang op dingen 'kauwt' en ook deze komt bij haar aan. Ze blijft lang in dingen hangen en 'kauwt' ook eindeloos voor ze het laat gaan.
Na deze bewustwording is moeder het hardlopen gaan oppakken iets wat ze altijd leuk vond. Toen ze in de week na de bewustwording thuis kwam na het hardlopen en lekker wilde gaan douchen was haar zoon thuis voor het middageten. Ze heeft hem gegroet en gezegd dat ze zin had om even uitgebreid te gaan douchen en terwijl ze naar boven liep hoorde ze Jaap een bord pakken om te gaan eten. Toen ze beneden kwam had haar zoon gewoon gegeten. 
Twee weken later at haar zoon stukken beter alleen het kauwen bleef een beetje, moeder was hier toen ook nog mee bezig. 
Twee maanden later vroeg ik moeder naar het kauwen en ze moest nadenken of ze het nog had gezien. 
Anke Tragter
Wil je dat ik het verhaal van jouw kind vertaal?
Klik dan even op deze link: Contact.

woensdag 18 november 2015

Sinterklaas.



Sinterklaas is weer in Nederland.
Dit brengt voor veel kinderen maar ook voor hun ouders een heleboel onrust met zich mee.

Hoe kun je de Sint periode beleven zoals deze bedoeld is; als een gezellig familiefeest?

Een paar tips.

1. Wat betekent Sinterklaas voor uw gezin?
De basis voor een fijne periode is een helder beeld voor uw gezin. Wat verwacht uw gezin? Op welke wijze wilt u met uw kinderen invulling geven aan het Sinterklaasfeest. Wat hoort daarbij?

2. Maak keuzes.
Sinterklaas wordt op school gevierd maar ook op verschillende clubs en misschien ook wel bij uw werkgever. Het kan gebeuren dat u uw kind van het ene feest naar het andere aan het slepen bent. Bedenk of dit is wat u wilt. Misschien kunt u een keuze maken. Voor veel kinderen brengen al die verschillende feesten alleen maar onrust en onduidelijkheid. Waar wilt u graag bij zijn? Welk feest heeft meerwaarde voor uw kind?

3.Wees duidelijk en consequent.
Maak uw kind duidelijk wanneer er een schoen gezet mag worden, bijvoorbeeld op zaterdagavond.
Houd u hier aan. Dit geeft uw kind duidelijkheid en houvast.

4. Bewaar de rust.
Dompel uw kinderen niet te veel onder in de Sinterklaasprogramma's, boeken, speelgoed, films en spelletjes. Kinderen zijn vooral in deze periode gebaat bij rust en regelmaat. Elke dag het Sinterklaasjournaal kan voor veel kinderen al heftig zijn. Kijk goed naar uw kind, wordt het te veel, schroef dan wat terug.

5. Gedichten en surprises op school.
In de hogere groepen moeten kinderen een surprise maken met gedicht. Het is de bedoeling dat uw kind dit doet met een beetje begeleiding van u. Begin ruim op tijd met het maken van een surprise en laat uw kind het voortouw nemen. Het is niet de bedoeling dat u zich in het zweet staat te werken. Het maken van een surprise is een goed leermoment voor uw kind. Het leert plannen, creatief zijn en het leert zich in te leven in een ander. Het is voor veel kinderen echter een grote en moeilijke opdracht. Geef uw kind dus de tijd en neem de tijd.

6. Laat u niet meeslepen in de gekte van een ander.
Wanneer u denkt alles onder controle te hebben en met rust in uw hoofd op 5 december afstevent, houd dan vol. Laat u niet meeslepen in de onrust van een ander. Komen mensen met onverwachte leuke ideeën om ook wat aan Sinterklaas te gaan doen? Neem punt twee dan even door voor u te vroeg "ja!" roept.

Heel veel plezier.
Mocht u nog wat meer tips nodig hebben, schroom niet en bel of mail gerust.

Anke Tragter